2009. október 30., péntek

Milyen zenét játszanak majd az új rádiók?


Bizonyára mindenki hallott arról, hogy november közepétől megszűnik a két legnagyobb kereskedelmi rádió a Danubius és s Sláger. No rögtön megjegyezném, hogy nem vennék én még erre mérget... Pláne hogy ma reggel hallottam a Danubiuson munkába jövet, hogy lemondott posztjáról Dr. Majtényi László az ORTT elnöke, amit a két nagy pártvezérünk viszonylag higgadtan, és beleegyezően fogadott! Ezek szerint itt valami mégse lehet rendben a dolgok körül... A rossznyelvek szerint ugyanis a két új rádió erősen köthető a két nagy párthoz. Politikai rádiók lesznek a két legnagyobb lefedettségű rádiósávon 2010-ben??? De álljon itt egy idézet a quart.hu tegnap megjelent cikkéből:

"A Danubius helyén az Advenio, a Slágerén pedig az FM1 konzorcium indíthat majd rádiót, ám a konkrét tervekről egyelőre nagyon keveset tudni. Az Advenio (amely egyes információk szerint Klassz néven indítana rádiót, míg az FM1 rádiója Neo FM néven sugározna műsort) egyik tulajdonosa a Fidesszel szimpatizáló Lánchíd Rádiónak is tulajdonosa, míg a nem különösebben konkretizált sajtóértesülések szerint a baloldal által delegált FM1 konzorciumban benne van a Radiocafé 98.6-ot működtető Est Média Group is. Érdeklődésünkre sem az Advenio, sem az FM1 képviselői nem kívántak beszélni az új rádiók várható zenei kínálatáról, amíg a rádiók szerződései nincsenek aláírva, de Kádár Tamás, az EMG ügyvezető igazgatója korábban azt mondta: ha győznek, a Radiocafé szellemiségét, értékeit szeretnék továbbvinni, és az Advenio esetében is várható, hogy összeférhetetlenség miatt vissza kell adni a Lánchíd Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát, mely esetben elképzelhető, hogy a Lánchíd mostani stábjára is épülne a majdani új rádióadó."

Vajon miért éri meg a két új cégnek, hogy bevételük több mint 50%-át kínálják a sávért, míg a két most (még) regnáló rádióadó tulajodonosainak ez csak 12-15%-ot ér meg?
És miként fogja elérni a két új rádió, hogy legalább olyan hallgatottsága legyen, mint a mostaniaknak? Milyen zenék fognak szólni majd az új rádókban? Ezekből mennyi lesz a magyar zenék aránya?
Alighanem szép sorjában minden kérdésre választ kapunk majd, viszont az már most borítékolható, hogy egy újabb magyaros ügylefolyás van kibontakozóban, és aligha lesz pont téve erre november közepéig!

Nincsenek megjegyzések: