2009. január 8., csütörtök

Az üvegházhatás egyik fő okozói a tehenek?:)

Vegyük például a festői szépségű Új-Zélandot, ahol 34,2 millió juh, 9,7 millió szarvasmarha, 1,4 millió szarvas és 155 000 kecske metán és dinitrogén-oxid formájában az ország üvegházgázainak 48 százalékát termeli.
Világszerte az élőállat állomány 18 százalékkal járul hozzá az üvegházgáz kibocsátáshoz. Ez több, mint amit a közúti forgalom termel, ehhez persze tudni kell, hogy 1 tonna metán ugyanannyival járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint 25 tonna szén-dioxid.

Számos ötlet látott napvilágot a "természetbarátabb" állattenyésztésére. Új-Zélandon a helyi kutatók különböző új étrendekkel, élelmiszer adalékokkal, gyógyszeres kezelésekkel kísérleteznek az állatokon, illetve - még ha nevetségesen hangzik is - alacsony metán kibocsátású állatok tenyésztésével is próbálkoznak. Egy ausztrál csapat azt is felvetette, hogy teljes egészében fel kellene hagynunk a szarvasmarha fogyasztással, helyette együnk inkább kengurut, ami nem bocsát ki metánt. Nem a klímaváltozás az egyetlen tényező, ami ezeket a kutatásokat vezérli. A kérődzők által bevitt energia 8 százaléka a metántermelésre fordítódik, ahelyett hogy hússá vagy tejjé válna.

Katt ide, ha bővebben akarsz olvasni erről!

Nincsenek megjegyzések: