2010. január 6., szerda

Ha eltévedtél az erdőben... Itt a track szótár!

...ha nem érted mik azok a feliratok, amiket a „track” név végén, zárójelben látsz.

Sok fórumon lehet olvasni olyan kérdéseket, hogy mit jelent a Mash Up, mi a Bootleg, stb. Most próbáltam csokorba szedni pár fogalmat a dj világból, a teljesség igénye nélkül, lássuk:

Track:
A cd író a dalokat trackekre (sávokra) bontja. Tehát a „Track” maga az adott zene.

Accapella:
Éneksáv. A zenének csak az ének része szól.

Istrumental:
Instrument, vagyis hangszer. Ének nélküli verzió. Néhány helyen Dub Mix-ként szerepel.

Edit:
Edition rovidítése, vágás. Zenében vágott, rövidített változat (nem DJ. Edit:)).

Extended:
Teljes, vágatlan verzió. A diszkósok kedvencei:) Mostanság inkább „Original” néven illetik. Nem ritka az "Original Extended" elnevezés sem. A két fogalom ezért nem fedi egymást!

Original:
Eredeti verzió.

Mix:
Zenei berkekben egy dalt "Mix"-nek hívunk, ez viszont nem ugyanaz a mix, amit a dj élőben kever, hanem a sávok, hangszerek (instrumentek) összességét jelenti.

Remix:
A Re-vel (újra) együtt a mix pedig itt pont azt jelenti, hogy újramixelt, újrakevert változat. Amit készíthet az eredeti előadó, vagy más producer, akinek a neve a "Remix" szó elé kerül. RMX-nek is szokták rövidíteni.

Bootleg:
„Maga a bootleg szó csizmaszárat jelent és eredetileg alkohol illegális terjesztését értették alatta (a csizmaszárban elrejtett üvegek után).” Wikipedia
A zenei világban kalózmásolatként értelmezzük. A dj rendszerint a szerző, vagy producer engedélye nélkül készít egy saját verziót az adott dalból, amely így „teljesen legális” lesz, viszont nem részesül érte semmilyen jogdíjból. Azokat az eredeti szerző kapja. Az átdolgozó akkor jár el helyesen, ha a saját nevét nem az előadók közé írja, hanem zárójelbe a „track” végére, és mellé írja a "Bootleg" szót is!

Mash Up:
Két vagy több zene előre összekeverése, amely általában egy „Accapella” és egy „Instrumental” zene egymásba olvasztásából ered. Különlegessége, hogy a dal előadóit és a címeit is összemixelik. Így lehet leghamarabb népszerűségre szert tenni! Csak keress egy jó "Instrumental" zenét, keress hozzá illó "Accapella"-t, gyúrd össze hibamentesen, küldd szét a dj-knek és ha szerencséd van, akkor játsszák:)

Vinyl:
Bakelitről digitalizált változat, szokták 12"-nek is nevezni a bakelit lemez átmérőjére utalva.

Kis szótárammal remélem eloszlattam a ködöt néhány fejben, segítve ezzel is a helyes track megnevezést, illetve, hogy tisztában legyünk a fogalmakkal, amikor zenét konferálunk!

Ha valamit kihagytam, vagy esetleg rosszul fogalmaztam, írjatok!

Nincsenek megjegyzések: